Harun Yahya eserleri, Reuters'da tüm dünyaya haber oldu


Dünyanın en büyük haber ajanslarından biri olan İngiliz Reuters, 22 Kasım 2006 tarihindeTom Heneghan’ın bir yorumunu yayınladı (Reuters Haber ajansının haberleri günde yaklaşık 1 milyar kişiye ulaşmaktadır). “Yaratılışçılık Darwin ihtilafı Türkiye’deki Müslümanları Değiştirdi” başlıklı haberde dünyaca tanınmış yazar harun Yahya’nın evrim konulu çalışmalarına ve Türkiye’de evrim inancının son yıllarda ne kadar gerilediğine yer verildi. Bu yorum aralarında ABD’nin en önemli gazetesi olan Washington Post’un da yer aldığı çeşitli gazetelerde, MSNBC, YahooNews, AolNews gibi dünyanın en çok ziyaret edilen haber sitelerinde çok geniş yankı buldu. Yazıda yer alan yorumlardan bazıları ise şu şekildeydi:

...

Cömertçe resimlendirilmiş “Yaratılış Atlası” Türkiye’deki okul ve kütüphanelerde gizemli bir şekilde ortaya çıkıyor. Ve Darwinizmin terörün gerçek kökeni olduğunu iddia ediyor.

Ücret istenmeden postayla gelen büyük formatlı, fotoğraflarla dolu, kolay okunan yazılar içeren, 768 sayfalık kuşe kağıttan oluşan bu kitap, dünyanın içindeki bütün türlerle beraber Allah tarafından yaratıldığını kanıtlamak için hazırlanmış.

İlk bakışta, dünyanın Eski ahitte söylendiği gibi altı günde yaratıldığını iddia eden Amerika’daki Hıristiyan köktenci olan yaratılışçıların çalışması olabileceği zannediliyor.

Ancak yazarın adının Harun Yahya olması, kitabın içinden bir sürpriz ortaya çıkarıyor. Bu İslami yaratılışçılıktır. Zengin bir serveti bulunan bu hareket, çoğunluğu Müslüman olan Türkiye’de üslenmiş ve Amerika’daki yaratılışçıların ancak hayal edebileceği bir etkiye sahip.

Yaratılışçılık burada o kadar geniş oranda kabul ediliyor ki; Türkiye en son 34 ülkede yapılan, evrimin halk arasında benimsenme yüzdesini ölçen bir ankette sonuncu oldu. Türkiye bu ankette sıralamada Amerika’nın hemen ardında yer aldı.

Darwinizm öldü diyor Fethullah Gülen cemaatinden Kerim Balcı. Bu cemaat çok sayıda yayınları ve okulları olan ama atlası çıkaran yaratılışçılar ile bir bağlantısı olmayan ılımlı bir İslami harekettir.

DİNİN ETKİ DERECESİ

İncil’deki gibi Kuran Allah’ın bu dünyayı 6 günde yarattığını ve ilk insan Ademi balçıktan şekil verdiğini söylüyor. Detaylar değişiyor ama bu inanç genel mahiyetiyle aynı.

Fakat batıdakinin aksine, bir çok Müslüman için evrim teorisi yaratılış inancını zayıflatmıyor.

1985’de lise bilim ders kitaplarına evrim teorisine alternatif olarak yaratılış üzerine bir paragraf eklendi. Ve Amerikan kitabı “Bilimsel Yaratılış” türkçeye çevrildi.

1990’ların başında önde gelen Amerikan yaratılışçıları Türkiye’de muhtelif anti evrimci konferanslarda konuşmak için geldiler.

DARWİN VE TERÖR

O zamandan beri, bu ortamda açık politik mesajlı anti Darwinci kitaplar ortaya çıktı.

Yaratılış Atlası’nın 500’den fazla sayfasında yer alan fosillerin ve günümüz yaşayan canlı örneklerinin şahane resimleri Allah’ın bütün canlıları yaratığını ve evrimin hiçbir zaman gerçekleşmediğini ispatlamak maksadıyla sunuluyor.

Ondan sonra “en uygunların hayatta kalmasını” vurgulayan Darwinizmin ırkçılık, nazizm, komünizm ve terörizme fikri dayanak olduğunu tartışan uzun bir kitap uzunluğunda bir makale geliyor.

Kitap “Dünyamızı saran terörün kaynağının hiçbir ilahi din değil ateizm ve onun zamanımızdaki dışa vurumu olan komünizm ve terörizmdir” diyor.

Bir İstanbul okulu beklenmedik şekilde yakın zamanda kitaplardan 3 tane almış. “İhtişamlı fotoğraflarla çok iyi hazırlanmış – yaratılışın anlatılmasının son derece şık bir aracı ” diyor bir okul müdürü.

Bu kitapların arkasındaki itici güç Adnan Oktar’dır. Kendisi Harun Yahya takma adıyla geçtiğimiz on yılda bir çok kitap yayınladı.

Missouri’deki Truman State Üniversitesinde fizikçi olan Türkiye doğumlu Taner Ediş “Harun Yahya medya tabanlı gözde bir yaratılışçılık akımı oluşturmayı başardı” diyor.

Harun Yahya Türkçede 200’ün üzerinde ve çoğu 51 dile çevrilmiş kitaplar ortaya koydu.

Oktar, 50, grubun web sitesinde biraz uzun bırakılmış sakalları ve şık elbiseleriyle görünüyor. Çalışmaları dünyadaki İslami kitapçılarda bulunabiliyor ve ücretsiz olarak internetten indirilebiliyor.

AKILLI TASARIM

Akıllı Tasarım bazı organizmaların bazı olağanüstü sebep olmaksızın evrimleşemeyecek kadar kompleks olduğunu söylüyor. Ama bu nedenin Allah olduğunu söylemekten çekiniyor. Çünkü bu durumda Amerika’daki bilim ders kitaplarından yasaklanır.

Fakat pek çok Türk buna itibar etmiyor çünkü Allah’ın adını anmaktan kaçınmaya gerek görmüyorlar.



Haber ayrıca şu gazete, dergi ve internet sitelerinde yayınlandı:

- Washington Post, ABD, 22 Kasım 2006
- Indian Express, Hindistan. 23 Kasım 2006
- Times of India, Hindistan, 23 Kasım 2006
- Daily News & Analysis, Hindistan, 23 Kasım 2006
- ShortNews.com, Almanya, 22 Kasım 2006
- Alarab online, İngiltere, 22 Kasım 2006
- MSNBC, 22 Kasım 2006
- Financial Express, Hindistan, 22 Kasım 2006
- ABC News, 22 Kasım 2006
- Reuters.uk, İngiltere, 22 Kasım 2006
- Reuters Canada, Kanada, 22 Kasım 2006
- Daily Times, Pakistan, 22 Kasım 2006
- NewsMax.com, ABD, 22 Kasım 2006
- History News Network, USA, 22 November 2006
- Free Republic.com, USA, 22 November 2006
- Mercado Digital, Arjantin, 26 November 2006