Avrupa Konseyinden Evrimcilere Red

Avrupa Konseyi, yaratılış karşıtı raporu görüşmeye bile gerek duymadı
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), tüm dinlerde yer alan yaratılış inancının okullarda yasaklanmasını teklif eden tartışmalı "Eğitimde Yaratılışçılık Tehlikesi" isimli raporu tartışmayı reddetti.


AKPM Başkanı Linden, rapora itiraz etti. Fransız vekil Lengagne evrimi savunuyor.

Fransız Sosyalist milletvekili Guy Lengagne tarafından hazırlanan rapor, okullarda sadece Darwinci evrim teorisinin öğretilmesini savunuyordu. Daha önce Kültür, Bilim ve Eğitim Komisyonu'nda kabul edilmesine rağmen, dün sabah saatlerinde gerçekleştirilen genel kurul toplantısında 63'e karşı 40 oyla görüşmeyi reddetti. Özellikle Türk, Rus ve Bulgar milletvekillerinin yoğun tepkisiyle karşılaşan raporun kaldırılmasında, AKPM Başkanı Rene Van der Linden'in girişimlerinin de etkisi olduğu iddia edildi. Avrupa Konseyi kaynakları, bu haftaki genel kurul toplantısında ana konu olarak "dinlerarası ve kültürlerarası diyalog" seçildiğini hatırlatarak, özellikle İslam ülkelerinde ve eski Sovyet ülkelerinde yaşayan insanların hassasiyetlerini göz önünde bulundurduklarını belirtti. Yetkililer, ayrıca, Lengagne'in raporun sonuç bölümünde bilimsel bir teori olan Darwin'in evrim teorisini tek hakikat olarak kabul ederek siyasetçi rolünü aştığını savundu.

Fransız raportör, raporu komisyona geri gönderen kararı büyük bir şaşkınlıkla karşıladığını ifade ederken, "AKPM' deki 4 yıllık görev sürem boyunca ilk kez komisyonlarda kabul edilen bir raporun görüşülmeden reddedildiğine şahit oluyorum." şeklinde konuştu. Lengagne, AKPM Başkanı Linden'in de uzun süredir raporu gündemden çıkarmak için çabaladığını iddia etti. Raporunun özellikle Rus ve eski Sovyet ülkelerinden gelen milletvekilleri tarafından tepkiyle karşılaştığını belirten Lengagne, Avrupa'nın "Ortaçağ anlayışına geri döndüğünü" iddia etti. Lengagne, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'yi de "Avrupa'da evrime en çok inanan ülke İzlanda, en az inanan ise Türkiye. Avrupa'daki en güçlü evrim karşıtı radikal akımlar da bu ülkede bulunuyor." dedi. Raporda, kamuoyunda "Harun Yahya" ismiyle de bilinen Adnan Oktar'ın "evrim teorisi karşıtı" kitaplarının okul kütüphanelerinden çıkarılması isteniyordu. Evrim tartışmaları, şubat ayında Harun Yahya'nın "Yaratılış Atlası" isimli kitabını Fransızcaya çevirerek birçok ortaokul ve liseye, ayrıca Fransız üniversitelerinde görev yapan 400'e yakın biyoloğa posta yoluyla göndermesi ile başlamıştı. Olayın büyük medyada haber olmasının ardından, dönemin Milli Eğitim Bakanı Gilles de Robien, bir uzmanlar heyetine danışarak Yahya'nın kitabının okulların kütüphanelerine girmesini yasakladı. Komisyona geri gönderilen raporda, İsviçre, Belçika ve İspanya'daki Yahya kitaplarının da kütüphanelerden kaldırılması talep ediliyordu.

Tekrar görüşülmek üzere Kültür, Bilim ve Eğitim Komisyonu'na gönderilen raporun tekrar AKPM gündemine gelmesi beklenmiyor. Zira, Fransa'da haziran ayında yapılan milletvekili seçimlerinde tekrar seçilemeyen Lengagne'in AKPM'deki son toplantısıydı. Fransız milletvekili, yaradılışı reddeden raporunun AKPM Genel Kurulu'na gelme ihtimalini "Bu konuda çok ümitsizim. Bu raporun bir daha tartışılma ihtimalini sıfır olarak görüyorum." dedi.

ZAMAN GAZETESI - 27 HAZIRAN 2007