Harun Yahya'nın Yaratılış Atlası’nın Dünya Çapındaki Etkileri


Hıristiyanların ve Amerikalı muhafazakarların son derece itibar ettiği bir yayın olan The Christian Science Monitor gazetesi, 3 Ağustos 2007 tarihli sayısında Yaratılış Atlasını kapaktan haber yaptı. Uluslarası çapta dağıtımı olan ve günlük 100.000 tirajlı bu gazetedeki haber "İslami Yaratılışçı Grup, Dünya Çapında, Gösterişli Bir Yıldırım Saldırı Başlatıyor" başlığı ile verildi. Aynı haberin yer aldığı internet sitesi ise, aylık 1.8 milyon gibi yüksek ziyaretçi sayısı ile dikkatleri çekiyor. Gazetede tam sayfa yer verilen haberde şu satırlar yer alıyor:

"Türkiye’de herkesçe tanınan bir isim olan “Bilim Araştırma Vakfı" bugün Çince ve Svahili de dahil olmak üzere 59 dilde yayınladığı kitaplarını 80 ülkede dağıtıyor.

Geçtiğimiz günlerde bir akşamüstü, İstanbul’un en kalabalık metro istasyonunda genç bir adam, gelip geçenleri yeraltı geçitindeki milyonlarca yıllık kafatası ve böceklerin sergilendiği “fosil sergisine" davet ediyordu.

Ne var ki bu alışıldık bir bilimsel sergi değildi. Renkli bir posterde atın evrimi “masalı" yer alırken, bir diğerinde uçan dinozor resmi olan bir diğer poster, kuşların evrimininin “sahte" olduğunu ilan ediyordu.

Sergi, artık Türkiye’de herkesçe tanınan ve İslami bir yaratılışçı grup olan Bilim Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen pek çok gezici sergiden bir tanesi. Şu günlerde grup Arapça, Çince, Svahili ve Polonyaca da dahil 59 dilde yayınlanan kitaplarını 80 ülkede dağıttığını bildiriyor.

İstanbul Üniversitesi’nde moleküler biyoloji profesörü Haluk Ertan, "Türkiye, günümüzde İslam Dünyasında Yaratılışçılığın merkezi. Bu artık sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın problemi." diyor. Kendisi ülkede yaratılışçılığın yayılmasına karşı gelen bir avuç Türk bilim adamından bir tanesi.

Son on yıl içerisinde kendi ülkesinde kayd ettiği başarıdan cesaret alan BAV artık kendisine özgü İslami Yaratılış markasını girişken bir tutumla Türkiye’nin sınırlarını aşarak Orta Doğu, Avrupa ve hatta ABD’ye ihraç etmeye çalışıyor.

Geçtiğimiz yıl içerisinde BAV birçok Avrupa ülkesi ve ABD’yi 768 sayfası ile 6 kg gelen gösterişli “Yaratılış Atlası" ile kuşattı. Kitap söz konusu ülkelerdeki bilim adamı, profesör, gazeteci ve öğretmenlere gönderildi.

Bir Vakıf üyesi, gruba ait diğer kitaplarda olduğu gibi Harun Yahya ismi ile yayınlanan Atlastan en az 20.000 adet dağıtıldığını tahmin ediyor. İnternet üzerinden kitap satan Amazon.com’da Atlas ($99) ve diğer Harun Yahya kitapları satılırken Avrupa’daki kitapçıların rafları yine Harun Yahya kitapları ile dolu.

Telefonla kendisinden bilgi aldığımız Londra’daki İngiliz Müslüman Konseyi genel sekreter yardımcısı Inayat Bunglawala, "Bildiğim tüm İslami kitapçılar, Harun Yahya kitaplarını satıyor. Bunlar çok güzel bir şekilde hazırlanmış. Çok çekici, renkli ve diğer herşeyi geride bırakır nitelikte" diyor ve "Etki bırakıyorlar. Müslüman tıp öğrencileri arasında bile Darwin’e karşı konuşmaktan çekinmeyenler var." diye ekliyor.

Fransa’da Harun Yahya kitaplarının taarruzu üzerine hükümet Atlasın sınıflara ulaşmasına engel olmak için uyarı yayınladı. Bu arada, BAV ve Hıristiyan yaratılışçı grupların Avrupa’da artan faaliyetleri sonucunda Avrupa Konseyi’nde 47 üye ülkenin çıkarlarını koruyan bir komite toplanarak söz konusu hareketin eğitime vereceği zararlar konusunda ciddi uyarılarda bulunan bir rapor yayınladı.

Haziran ayında yayınlanan raporda şu sözler yer alıyordu: "Günümüzde farklı inançlara sahip olan Yaratılışçılar fikirlerini Avrupa’ya benimsetmeye çalışıyor. Sonuç olarak son birkaç yıl içerisinde, okullar başlıca hedef olmak üzere Avrupa-Asya kıtasında bu farklı hareketlerin bir çok girişimine şahit olduk."

Terörizmin Sebebi Olarak Darwinizmi Gösteriyor

Gerçek hayatta Harun Yahya, bugün 51 yaşında olan Adnan Oktar. İç-mimari okumuş olan Oktar’ın, 1990 yılında BAV’ı kurduğundan beri 250’den fazla kitabı yayınlandı. Kitapları arasında Darwinizmin Karanlık Büyüsü, Kuran Darwinizmi Yalanlıyor da bulunmaktadır.

Oktarın yaratılış hakkındaki görüşleri sadece dini değil aynı zamanda siyasi ve hatta Mesihle ilgili; terörizm ve faşizm de dahil dünyadaki birçok kötülüğün Darwin’in evrim teorisinden kaynaklandığını öne sürüyor.

Genelde basında fazla gözükmeyen Oktar İstanbul boğazında bir yatta düzenlediği son basın toplantısında "Hitler, Mao, ve Lenin Darwinisttiler. Vahşi Kapitalizmin kökeninde de Darwinizm yatar. Darwinizme inanmayı bırakırsak, insanlar da artık bunlara inanmaya şartlanmazlar." diyerek görüşlerini bildirdi.

"Arkadaşlar, evrim diye bir şey gerçekten yok. Eğer olsaydı Kitab-ı Mukaddeste ve Kuran’da yazardı." diye ekleyen Oktar, fildişi beyaz ipek takımı, altın kol düğmeleri ve bunlarla uyumlu üzerinde Arapça yazılar bulunan altın kemer tokası taşıyordu.

Oktar, vişne suyunu yudumladıktan sonra, "Darwinistlerin ve dünyanın tatlı rüyası kitaplarımın yasaklanması. Söylediklerim doğru. Bunun aksini ispat edemezler." dedi.

Fundamentalist Hıristiyanların tersine Oktar, Dünyanın sadece birkaç bin yıl önce yaratıldığını iddia etmiyor. Bunun yerine şunu savunuyor: Fosiller, milyonlarca yıl önceki canlıların günümüzdeki canlılarla tıpatıp benzediğini gösteriyor, bu da evrimin olmadığının ispatı.


İslamı, Modernlikle Uyuşturma



Profesör Edis, Harun Yahya kitaplarının başarısının -en azından İslam dünyasındaki- modern hayat ile geleneksel İslami inanışların uyum ihtiyacı olarak yorumlanabileceğini söylüyor.

"Birşeylerin bu iki şeyi uzlaştırması gerekiyor ve birileri iyi sunulmuş bir şekilde, her ikisine de sahip olabilecekleri, yani hem tamamen modern olabilecekleri hem de bilimin derinden hissettikleri dini ve etik kavrayışların çoğunu tasdik ettiği mesajıyla ortaya çıktığında, bu çok çekici bir hal alıyor" diyor Edis… “Bu oldukça cazibeli bir paket ve Harun Yahya kitapları da çoğunlukla bunu sağlıyor" diye ekliyor.

Türkiye’de Oktar ve kitaplarının etkisinin olduğu kesin. Geçen Ağustos ayında Science dergisinin 34 ülkede yaptığı ankette, Türkiye Amerika’nın ardından evrim teorisine en az inanan ikinci ülke çıktı."

Haberi hazırlayan muhabir Yigal Schleiferin yazarla görüşmesinden izlenimleri ise, "Yüzer Basın Toplantısı" başlığı altında şöyle aktarıldı:

"Muhabir Yigal Schleifer, İslami yaratılışçı Adnan Oktarı, Allah vergisi yeteneği ve büyülenmiş dinleyici kitlesini korumasından ötürü takdir ediyor. İstanbul yakınlarında Boğaz hattında seyreden bir teknede 20 kadar gazeteciyi basın açıklaması için ağırladı. "Kıyıya yanaştık ve kendisini Boğazın diğer yakasından aldık. Beyaz takım elbise giymişti ve altın kol düğmeleri ile kemer tokası bulunuyordu," dedi. Birkaç saatin ardından, öğle yemeği sonrasında gazeteciler ellerinde yaratılışçılıkla ilgili başka kitaplar ve DVDler içeren bir hediye torbası ile ayrıldılar."